Meteen naar de inhoud

Parkinzonnegroet.nl

Home » De ParkinZonnegroet zelf

De ParkinZonnegroet zelf

 

 

Gedachte achter de ParkinZonnegroet

Waarom hebben we een speciale ParkinZonnegroet ontwikkeld? Het idee ontstond door het besef dat de reguliere zonnegroet – een serie yogahoudingen achter elkaar uitgevoerd – niet altijd haalbaar is voor onze deelnemers, mensen met de ziekte van Parkinson. Er bestaat een ‘lichtere’ variant, de Egyptische zonnegroet, maar die biedt weer weinig uitdaging.

Tijdens het brainstormen over een mooie actie waarmee we met Yoga4Parkinson een stimulerende bijdrage kunnen leveren aan de Parkinson Games, en waarmee we mensen nu al in beweging kunnen krijgen als voorbereiding op die Games, ontstond het idee van een zonnegroet speciaal voor mensen met parkinson. Marjan en Dominique gingen met dit idee aan de slag: hoe moest een ParkinZonnegroet er uit zien?

Er waren een paar voorwaarden waaraan de ParkinZonnegroet wat ons betreft in ieder geval moest voldoen. Zo wilden we een zonnegroet met zoveel mogelijk houdingen die voor mensen met parkinson prettig zijn, en waar ze baat bij hebben. Het gaat dan vooral om houdingen die de symptomen van de ziekte van Parkinson draaglijker kunnen maken of zelfs verbeteren. Daarom hebben we gebruik gemaakt van:

  • Rek- en strekhoudingen, waarmee je ruimte maakt om een stramme houding en ledematen te versoepelen
  • Balanshoudingen voor een beter gevoel van evenwicht
  • ‘Echte’ yogahoudingen (asana’s) zoals de heldenhouding en de danser
  • De succesvolle parkinsontherapie LSVT-BIG; grote en krachtige bewegingen
  • Het principe van de originele zonnegroet: alle verschillende houdingen – voor- en achteroverbuigingen, omgekeerde houdingen, balanshoudingen en ontspanning in één flow

Op basis van deze uitgangspunten hebben we een uitdagende, maar bij regelmatige beoefening haalbare ParkinZonnegroet ontwikkeld. Vijf minuten is voldoende voor de uitvoering. Voor mensen die het prettiger vinden om op de stoel te blijven zitten is er een officiele stoelyoga versie gemaakt door Stoelyoga Nederland. Doe de ParkinZonnegroet elke ochtend na het opstaan één of meerdere keren en ontdek het vitaliserende effect zelf.

Klik hier voor een filmpje van de ParkinZonnegroet
Klik hier voor de foto-weergave van de ParkinZonnegroet
Klik hier voor de cues

Klik hier voor een filmpje van de stoelyoga versie van de ParkinZonnegroet
Klik hier voor de Engelse variant hiervan

Elke yogadocent heeft de mogelijkheid eigen accenten aan te brengen:
Klik hier voor een variatie van de ParkinZonnegroet door gespecialiseerd Yoga4Parkinsondocente Anneke Strietman
Klik hier voor de Engelse variant hiervan